'Mondkapje? Dat bepaal ik zelf wel' (NRC)

Waarom willen Nederlanders maar niet aan het mondkapje? Individualisme en anti-autoritair denken zitten diep ingebakken in onze cultuur, zeg onder andere ik en andere deskundigen in een artikel van de NRC op 1/10

Enkele citaten uit het artikel:

«Individualisme en anti-autoritair denken zitten diep ingebakken in onze cultuur, zeggen deskundigen. ,,De houding van 'dat bepaal ik zelf wel' is heel Hollands", zegt socioloog Gabriël van den Brink. ,,Nederlanders vinden: in het leven bepaal je je eigen koers, in principe heb je niets te maken met anderen - en dat vieren wij."»

«Er wordt in Nederland amper gediscussieerd over het gevaar van het virus, zegt Van den Brink. ,,Het gaat vooral over: deugt het beleid van de overheid, valt het te handhaven, is er rekening gehouden met mijn belangen? Alsof je aan het onderhandelen bent met je werkgever."»

«De overheid heeft de coronacrisis in eerste instantie goed aangepakt, vindt Van den Brink, maar is daarna gaan ,,zwabberen". Als liberaal hanteert premier Rutte het principe: je bent beschaafd en je houdt je aan de richtlijnen. Maar dat is een ,,overschatting" gebleken van de burger, vindt hij.»

'Mondkapje? Dat bepaal ik zelf wel' (NRC)
07 oktober 2020

Bekijk het volledige stuk

"'Mondkapje? Dat bepaal ik zelf wel' (NRC)"

Bekijk